Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogniste żeberka"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Składniki
ok. 90 minut + marynowanie.
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mięso wyjąć, ostudzić (wywar warto zachować – np. zamrozić go, zużyć na zupę itp).
Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić w półkrążki lub zmiksować z oliwą. Wszystko wymieszać z octem, oliwą, sosem sojowym, miodem, keczupem i majerankiem.
Marynatą zalać mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Mięso rozłożyć na tacce aluminiowej, a tę na rozgrzanym ruszcie. Grillować pół godziny, podlewając marynatą z każdej strony.Źródło: Twoje Imperium