Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórki w occie z cebulką"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2327
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4422
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1387
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 352
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2327
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4422
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1387
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 352
Składniki
45 min • Słoik 33 kcal • Koszt słoika ok. 1 zł • Przepis na na 15 słoików 1/2 l
Ogórki myję i osączam, marchewkę obieram i kroję w plasterki, obraną cebulę kroję na połówki i potem na mniejsze kawałki.
Na dno każdego słoika wrzucam plasterki marchwi, koper, przekrojoną na mniejsze części połówkę cebuli, pieprz w ziarenkach, listek laurowy.
Ogóreczki układam w słoikach. Wszystkie zalewy (5 szklanek wody, szklanka octu, 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżka soli) zagotowuję, gorącą zalewam ogórki. Zakręcam słoiki, pasteryzuję 10 minut.
Trzeba bardzo pilnować czasu pasteryzacji ogórków, bo jeśli będziemy dłużej je trzymać, ogórki staną się miękkie. Warto patrzeć na ich kolor, jeśli 2/3 ogórków zacznie robić się jasnozielona, wtedy ogórki powinniśmy wyjąć.
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Kobieta i życie