Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórki w occie z cebulką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
45 min • Słoik 33 kcal • Koszt słoika ok. 1 zł • Przepis na na 15 słoików 1/2 l
Ogórki myję i osączam, marchewkę obieram i kroję w plasterki, obraną cebulę kroję na połówki i potem na mniejsze kawałki.
Na dno każdego słoika wrzucam plasterki marchwi, koper, przekrojoną na mniejsze części połówkę cebuli, pieprz w ziarenkach, listek laurowy.
Ogóreczki układam w słoikach. Wszystkie zalewy (5 szklanek wody, szklanka octu, 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżka soli) zagotowuję, gorącą zalewam ogórki. Zakręcam słoiki, pasteryzuję 10 minut.
Trzeba bardzo pilnować czasu pasteryzacji ogórków, bo jeśli będziemy dłużej je trzymać, ogórki staną się miękkie. Warto patrzeć na ich kolor, jeśli 2/3 ogórków zacznie robić się jasnozielona, wtedy ogórki powinniśmy wyjąć.
<strong>Marta Sztabińska z Grajewa</strong>Źródło: Kobieta i życie