Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Okoń w sezamie"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Składniki
Okonie oczyść z łusek, obetnij płetwy, głowy, usuń wnętrzności. Umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z ryby wytnij filety tzn. odkrój od kręgosłupa i ości mięso ryby tak, aby otrzymać samo czyste mięso. Filety skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem.
Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajka, rozmąć widelcem. Do trzeciego talerza wsyp ziarna sezamu oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Filety najpierw obtocz w mące, a dopiero potem w roztrzepanym jajku. Następnie przełóż je do talerza z bułką i sezamem; bardzo dokładnie obtocz.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, ułóż filety i smaż 2-3 minuty, aż panierka będzie rumiana. Przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut.
Rada: Do smażonej ryby możesz podać sos. W rondelku zagotuj 1/3 szklanki białego wytrawnego wina. Dodaj skórkę otartą z 1 cytryny, gotuj przez minutę.
Wlej 1 szklankę śmietanki 30 proc. i gotuj na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny, szczyptę cukru oraz łyżkę posiekanej natki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie