Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okra, piżmian jadalny. W Polsce świeży niedostępny. Zawsze chciałem spróbować. Udało się.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5494
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47972
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165810
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5494
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47972
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165810
Składniki
Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki. Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem, przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych ścianek. Strąki drobno posiekałem. Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5 minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli dodałem czosnek, chilli i pomidory, dusiłem pod przykryciem dalsze 5 minut.
Do sosu na patelni dodałem strąki okry. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dusiłem potrawę pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż okra ugotowała się do miękkości