Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z różnych składników. Na Podkarpaciu i w Małopolsce najczęściej robi się je z surowych ziemniaków i podaje na słodko, gdzie indziej np. głównym składnikiem jest twaróg.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4021
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29429
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4021
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29429
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 179
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18864
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.
Białka oddziel od żółtek i dodając szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą sylikonowej szpatułki przełóż białka do masy ziemniaczanej i delikatnie wmieszaj. Na sam koniec dodaj rodzynki.
Za pomocą łyżki, na rozgrzany olej wykładaj masę tworząc małe placuszki. Smaż z obu stron za złoty kolor. Podawaj z powidłami lub obsypane cukrem pudrem.