Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z różnych składników. Na Podkarpaciu i w Małopolsce najczęściej robi się je z surowych ziemniaków i podaje na słodko, gdzie indziej np. głównym składnikiem jest twaróg.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1527
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1148
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 114
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 459
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 227
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1527
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1148
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 114
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 459
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 227
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.
Białka oddziel od żółtek i dodając szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą sylikonowej szpatułki przełóż białka do masy ziemniaczanej i delikatnie wmieszaj. Na sam koniec dodaj rodzynki.
Za pomocą łyżki, na rozgrzany olej wykładaj masę tworząc małe placuszki. Smaż z obu stron za złoty kolor. Podawaj z powidłami lub obsypane cukrem pudrem.