Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z różnych składników. Na Podkarpaciu i w Małopolsce najczęściej robi się je z surowych ziemniaków i podaje na słodko, gdzie indziej np. głównym składnikiem jest twaróg.
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.
Białka oddziel od żółtek i dodając szczyptę soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj śmietanę, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą sylikonowej szpatułki przełóż białka do masy ziemniaczanej i delikatnie wmieszaj. Na sam koniec dodaj rodzynki.
Za pomocą łyżki, na rozgrzany olej wykładaj masę tworząc małe placuszki. Smaż z obu stron za złoty kolor. Podawaj z powidłami lub obsypane cukrem pudrem.