Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 138
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 138
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z sokiem cytrynowym i mlekiem, dobrze ubij trzepaczką. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, ostrożnie połącz ją z żółtkami. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła.
Na rozgrzany tłuszcz wlej masę omletową. Równomiernie ją rozprowadź. Omlet przykryj i smaż na niewielkim płomieniu około 15 minut.
Kiedy wierzch omletu się zetnie, przewróć go i smaż dalej jeszcze około 7 minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Plastry szynki potnij w paseczki. Żółty ser grubo zetrzyj.
Pieczarki oczyść (najlepiej pocierając wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem). Grzyby potnij w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło.
Wrzuć pieczarki i chwilę smaż. Żółty ser wymieszaj z bulionem oraz śmietaną. W międzyczasie omlet zsuń na ogrzany duży talerz, trzymaj w cieple.
Do pieczarek na patelni dodaj cebulę i smaż dalej jeszcze 2 minuty. Potem na patelnię z pieczarkami wlej sos serowy. Podgrzewaj całość 1–2 minuty. Dołóż szynkę.
Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Farsz rozsmaruj na omlecie. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Złóż na pół i przetnij na dwie części.
<strong>: 35 min. Porcja: 750 kcal.</strong>Źródło: Naj