Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet z mielonym mięsem i papryką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 268
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1108
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 268
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1108
Składniki
Dymki oczyść, białe części drobno poszatkuj, zielone pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i pokrój na kawałki kolorowe papryki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki.
Na większej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż białe części dymki, a potem dodaj mięso mielone i czosnek. Smaż, mieszając, 10 min. Dodaj paprykę, zielone części dymki i pomidorki. Smaż 5 min. Wlej jogurt. Dopraw solą i pieprzem.
Jajka rozkłóć, dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kolejno smaż 4 omlety. Każdy omlet napełnij przygotowanym farszem, złóż na pół. Podawaj na liściach sałaty, dekoruj listkami ziół, np. bazylii.
Czas ok. 55 min; porcja – 450 kcal, cena 4 zł.
To ci się przyda
Do smażenia omletów (a także frittaty czy ziemniaczanej tortilli) idealnie nadaje się patelnia ze specjalną powłoką ceramiczną lub odczepianą rączką. Dzięki temu podsmażoną na kuchence potrawę możesz dopiec w piekarniku.
Omlet będzie bardziej puszysty, jeśli białka ubijesz na sztywno.Źródło: Świat kobiety