Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Omlet z pomidorami i bazylią"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
Papryki umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek. Następnie pokrój w kostkę. Pomidory oczyść i pokrój w plastry, a bazylię drobno posiekaj (zostaw kilka całych listków do ozdoby).
Żółty ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych okach. Jajka ubij na gęstą pianę. Dodaj posiekaną bazylię, a potem przypraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne dokładnie posmaruj masłem, a następnie wlej do niego jajeczną masę. Ułóż pozostałe : równomiernie rozsyp paprykę i ser, na to ułóż plastry z połowy pomidorów (tak aby wszystko zatopiło się w masie).
Omlet wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180° C (do momentu ścięcia się jajek). Po wyjęciu omlet ozdób pozostałymi pomidorami, przyprawiając je świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostawionymi listkami bazylii.Źródło: Na żywo