Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlet ze szpinakiem i łososiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 234
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 445
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 470
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 234
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 445
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 470
Składniki
Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką tłuszczu, szklimy. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Łososia kroimy na małe kawałki, mieszamy ze szpinakiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Umyte jajka wybijamy do miski, wlewamy wodę lub mleko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką.
Patelnię o średnicy 20 cm prószymy grubą solą i mocno rozgrzewamy. Sól wysypujemy, a na patelnię wrzucamy dwie łyżki masła. Gdy masło się spieni, zdejmujemy pianę. Na sklarowane masło wlewamy 1/2 masy jajecznej. Rozprowadzamy ją po dnie. Zmniejszamy ogień i smażymy około 5 minut.
Brzeg lekko podpieczonego omleta unosimy i przechylamy patelnię, żeby surowa masa spłynęła na dno. Przykrywamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty, zsuwamy na talerz. Tak samo postępujemy z drugim omletem.
4. Gotowe omlety smarujemy ciepłym farszem szpinakowym, składamy na pół, dekorujemy koperkiem, ewentualnie plastrem łososia, śmietaną itp. Podajemy.Źródło: Rewia