Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2328 Ocena: 51783
Dodano: 23.10.2015
Odsłon: 28394
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

oldfork 27 października 2015Zgłoś do usunięcia
wszystko co lubię w jednym miejscu Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Fram 25 października 2015Zgłoś do usunięcia
jak znajdziesz przepis na jakiś makaron z kurkami, ale BEZ brukselki, to wrzucaj bez zastanowienia !!! zalajkuję i ugotuję natychmiast ;-) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 23 października 2015Zgłoś do usunięcia
Pycha! Pycha! Pycha! Do szczęscia więcej nic nie trzeba :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz