Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2641
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 320
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 193
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3249
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2641
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 320
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 193
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3249
Składniki
Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami brukselki. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.