Do góry

Dania główne Przepis na:

Oryginalna tarta z bakłażanem

Oryginalna tarta z bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Oryginalna tarta z bakłażanem"

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 150 ml śmietany 30 proc
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera
  • oliwa
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło pokrój, dodaj do przesianej mąki z solą. Wbij żółtko, dodaj wodę i wyrób ciasto. Uformuj kulkę i odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj i wyłóż ciastem foremkę. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Do śmietany wbij jajko, dodaj ser i wymieszaj .

  2. Dopraw kardamonem, solą i pieprzem. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Ułóż je na tarcie, formując koła. Wierzch posmaruj oliwą i zapiekaj w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut.

  3. • 40 minut+czas odstawienia • dla 8 osób • cena ok. 9 zł

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń