Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowe tartaletki"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 155
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3864
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 291
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 553
Składniki
Zagnieć ciasto z mąki, 15 dag zimnego masła, cukru pudru, żółtka, szczypty soli i 2-3 łyżek lodowatej wody. Schładzaj 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wylep nim sześć foremek. Ponakłuwaj spód widelcem. Piecz 15 min w 180 st.
Gruszki obierz, przekrój na połówki. Wymieszaj cukier kryształ, zmielone orzechy i kakao. Resztę masła rozpuść, zalej , zmiksuj. Ciasto wylej na podpieczone spody. Wciśnij gruszki. Piecz ok. 30 min w 160 st. Ozdób anyżem.
Czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety