Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszukane kotlety to sprytna alternatywa dla mięsożerców, którzy tym razem postanowili dać warzywom pierwszeństwo. Te chrupiące placuszki z warzyw udają kotlety i robią to z takim wdziękiem, że nikt nie będzie narzekał na brak mięsa. Proste, szybkie i… bez mięsa – a jednak trudno się im oprzeć, jakby były klasycznym kotletem.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 371
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 63
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 371
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 63
Składniki
Cukinie, marchewki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. W przypadku cukinii możesz zetrzeć 2 cukinie na mniejszych oczkach, a 2 kolejne – na większych oczkach tarki jarzynowej. Cukinię mocno odciśnij w dłoniach i umieść w misce z pozostałymi warzywami. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do warzyw. Dodaj drobno posiekany koperek, ser feta, a na koniec wbij jajka. Dopraw czarnym pieprzem lub/i suszonymi ziołami. Sól dodaj ostrożnie, ponieważ ser fety jest znacząco słony. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednorodna masa.
Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj porcje warzywnej masy łyżką, układaj na patelni formując kotlety i smaż za złoty kolor z obydwu stron. Następnie odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oszukane kotlety podawaj z ulubionym sosem lub warzywami gotowanymi na parze.