Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pad thai to typowe danie kuchni tajskiej, które przygotowuje się w dość prosty sposób. Wszystkie składniki wymagają odpowiedniego przygotowania, a ich smażenie odbywa się zaledwie przez kilka minut. Dodatki są aromatyczne i dość ostre, dlatego warto je przełamać sokiem z limonki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 977
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1750
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14740
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1153
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 977
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1750
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14740
Składniki
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw.
Czosnek do sosu obierz, rozgnieć i posiekaj drobno. Możesz też przecisnąć przez praskę. Wlej do szklanki wodę, dodaj cukier trzcinowy i pozostałe składniki na sos. Wymieszaj dokładnie.
Teraz przygotuj krewetki. Oczyść je, oderwij ogonki, jeśli jest taka potrzeba, opłucz i osusz. Dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Na woku rozgrzej olej roślinny. Wrzuć cebulę wraz z czosnkiem, chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Czosnek nie może się przypalić, bo wtedy będzie gorzki. Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj makaron do krewetek, wymieszaj. Po 3 minutach przelej sos. Ponownie wymieszaj i przełóż wtedy kiełki fasoli. Całość podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przełóż gotowe danie na talerz. Posyp pad thai siekanymi orzechami oraz świeżym szczypiorem. Możesz też skropić całość sokiem z limonki.