Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pad thai to typowe danie kuchni tajskiej, które przygotowuje się w dość prosty sposób. Wszystkie składniki wymagają odpowiedniego przygotowania, a ich smażenie odbywa się zaledwie przez kilka minut. Dodatki są aromatyczne i dość ostre, dlatego warto je przełamać sokiem z limonki.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 743
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 920
Składniki
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw.
Czosnek do sosu obierz, rozgnieć i posiekaj drobno. Możesz też przecisnąć przez praskę. Wlej do szklanki wodę, dodaj cukier trzcinowy i pozostałe składniki na sos. Wymieszaj dokładnie.
Teraz przygotuj krewetki. Oczyść je, oderwij ogonki, jeśli jest taka potrzeba, opłucz i osusz. Dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj drobno. Tak samo zrób z cebulą. Na woku rozgrzej olej roślinny. Wrzuć cebulę wraz z czosnkiem, chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Czosnek nie może się przypalić, bo wtedy będzie gorzki. Dodaj krewetki i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj makaron do krewetek, wymieszaj. Po 3 minutach przelej sos. Ponownie wymieszaj i przełóż wtedy kiełki fasoli. Całość podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Przełóż gotowe danie na talerz. Posyp pad thai siekanymi orzechami oraz świeżym szczypiorem. Możesz też skropić całość sokiem z limonki.