Do góry

Dania główne Przepis na:

Pad thai (płaski makaron smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami)

Pad thai (płaski makaron smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 8383

Pad thai to tradycyjne danie tajlandzkie. Serwowane na ulicach niczym fast-food, nota bene, zdecydowanie zdrowszy. Jest to danie bardzo sycące i odżywcze. Tajowie zamiast mięsa często podają TOFU, które jest równie odżywcze i bogate w białko. Polecam zwłaszcza wegetarianom. Pad thai Jest naprawdę proste w przygotowaniu! Zapraszam.

Składniki

  • 150g makaronu płaskiego typu wstążka
  • 200g piersi z kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek świeżego imbiru
  • Limonka
  • papryczka chili (dla odważnych)
  • ciemny sos sojowy
  • pieprz kolorowy
  • Kardamon
  • Cynamon
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pad thai (płaski makaron smażony z jajkiem, kurczakiem i warzywami)

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Mięso płuczemy, suszymy i kroimy w drobne, równe kawałki. Przygotowujemy marynatę: łyżka stołowa sosu sojowego, zmielony pieprz, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, parę kropli soku z limonki, można także delikatnie skropić winem jeśli takowe posiadacie w domu. Mieszamy wszystko razem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy dwie łyżki stołowe oliwy i dodajemy mięso. Smażymy aż nabierze koloru, ale dalej jest jędrne.

  2. Kurczaka zdejmujemy z patelni. Dodajemy warzywa, jeśli potrzeba, dolewamy więcej oliwy. Pamiętajmy, że czosnek i imbir są delikatne, smażą się bardzo szybko w związku z czym mogą się spalić. Dodajemy je zatem pod koniec, gdy pozostałe warzywa są już usmażone. Czosnek i imbir stanowią tu raczej akcent, dodają aromatu.

  3. Dodajemy z powrotem kurczaka i mieszamy razem z warzywami, smażymy całość już na małym ogniu, uważnie obserwując.

  4. Dodajemy ugotowany, odcedzony i przestudzony makaron. Smażymy na małym ogniu i mieszamy całość delikatnie. Robimy trochę przestrzeni pod jajko.

  5. Wbijamy jajko. Gdy białko zacznie się wyraźnie ścinać, natomiast żółtko dalej jest płynne, wszystko razem mieszamy robiąc mało estetyczną mamałygę ;) Pamiętamy, że patelnia jest dalej na ogniu, a więc jajko wciąż się ścina.

  6. Propozycja podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń