Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiszpańska paella z owocami morza to pyszne i barwne danie z ryżu, wypełnione soczystymi dodatkami. Gwarantuje prawdziwą fiestę smaków w każdym kęsie. Wbrew pozorom całość jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Nazwę dania wymawia się [paeja] i historycznie stanowi chłopską i budżetową potrawę, choć dzisiaj dodaje się do nich luksusowe składniki.
Paellę można jeść samodzielnie, ale bardzo dobrze pasuje do niej kawałek chleba lavash czy tortilli. Możesz ją posypać parmezanem. Obok tego dania zawsze musi pojawić się kieliszek białego wina, najlepiej Sangrii, która charakteryzuje się bardzo owocowym aromatem.
Najlepiej użyć uniwersalnej patelni żaroodpornej – na przykład żeliwnej – o średnicy co najmniej 35 cm. Duża płaszczyzna sprawia, że ryż równomiernie wchłania wodę i odpowiednio się gotuje, bez ryzyka przypalenia czy rozgotowania.
W przepisie użyto podstawowych składników, w tym małży. Z powodzeniem możesz jednak dodać także inne owoce morza: krewetki, części homara, przegrzebki, ryby, kalmary czy ostrygi. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem składników, możesz przygotować wersję z kiełbasą, chorizo czy wegańską.
Alternatywnie możesz dodać także kurczaka, indyka, królika czy kaczki. Wybieraj mięso, które gotuje się szybko i jest miękkie. Warto poeksperymentować także z grzybami, szparagami czy fasolką. Co do zasady, liczba wariantów jest nieograniczona i zależy tylko od indywidualnych upodobań.
Różne bywają także przyprawy, które możesz dodać. Zazwyczaj jednak zawsze powtarza się szafran, który jest pewnego rodzaju składnikiem charakterystycznym. Jest niezwykle aromatyczny i trudno go zastąpić, ale najlepiej użyć mieszanki kurkumy i kardamonu lub imbiru.
Bulion z owoców morza czy rybny mogą być trudno dostępne. Jeśli musisz, użyj warzywnego lub drobiowego.
Ryż jest najważniejszym składnikiem tego dania, dlatego musi być ugotowany perfekcyjnie. Przede wszystkim upewnij się, że proporcja płynu do ziaren jest odpowiednia – nie zmieniaj go, gdyż ryż może wyjść albo rozgotowany, albo twardy.
W trakcie gotowania nie należy także przykrywać patelni albo zbyt często mieszać dania. Po dodaniu ostatniego składnika i wmieszaniu go do reszty, nie należy ruszać już paelli. Danie samo dojdzie do odpowiedniego punktu. Zawsze trzymaj je na małym ogniu, by nie doszło do przypalenia.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 334
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8837
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 334
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8837
Składniki
Małże dobrze przepłucz i oczyść.
Rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek na patelni żaroodpornej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją przez minutę.
Dołóż pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż przez kolejne 5 minut, do miękkości i lekkiej karmelizacji. Dopraw przeciśniętym przez praską czosnkiem i szafranem. Gotuj przez kolejne 20 sekund.
Wsyp ryż na patelnię. Dopraw połową soli i czarnego pieprzu. Smaż go przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Wlej wino i dobrze zeskrob przylegające kawałki paelli z dna. Gotuj przez minutę, a następnie dolej bulion. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Trzymaj patelnię na ogniu przez 5 minut.
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i dodaj małże, krawędziami do góry. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
Dodaj groszek i przemieszaj, pilnując, by małże cały czas były odpowiednio ustawione. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut lub do momentu otwarcia małży i wchłonięcia płynu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyjmij paellę z piekarnika i przykryj ją pokrywką lub folią. Odstaw na 10 minut.
Paellę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki paelli przenieś do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce przez 2-3 dni. Możesz także ją zamrozić na okres do 2 miesięcy. Chcąc ją podgrzać, włóż ją na patelnię i podsmażaj na wolnym ogniu, dolewając odrobiny wody lub najlepiej bulionu. Od czasu do czasu mieszaj, uważając, by ryż się nie rozgotował.