Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiszpańska paella wegetariańska
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
1. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (najlepiej pod górną grzałkę) i piecz 15-20 min., aż skórka papryki zrobi się w wielu miejscach czarna. Przełóż papryki do miski, przykryj folią plastikową i odstaw na 10 min. Zdejmij z papryk skórkę i pokrój na paski. 2. Posiekaj cebulę i papryczkę chilli. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę i w tym czasie pokrój cukinię na półplasterki. Dorzuć na patelnię. Po 2-3 minutach dodaj pomidory z puszki i smaż aż wyparuje z nich część płynu i zgęstnieją. 3. Dodaj fasolę z puszki oraz 200 g wybranych warzyw. Dopraw szafranem rozrobionym w 2 łyżkach wrzątku i papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut (jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej). 4. Spróbuj i dopraw sofrito (czyli warzywa) solą i pieprzem. Podpraż ryż na suchej patelni przez 20 sekund, po czym rozprowadź go równomiernie na powierzchni sofrito. Ogólnie proporcja ryżu do wody powinna wynosić ok. 1:3. Możesz szybko przemieszać, ale od tej chwili nie powinno się już mieszać paelli. 5. Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. 6. Udekoruj wierzch paelli paskami pieczonej papryki. Przykryj paellę folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Zdejmij folię i postaw na środek stołu. Polecam ze szklaneczką czerwonego wina:)