Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paella po walencku z kurczakiem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 46
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 46
Składniki
Udka z kurczaka oczyść i przekrój w stawie. Posól i dopraw pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż udka i smaż z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż. W tym czasie kiełbasę i obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Umyj pomidory i trzy z nich pokrój w kostkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż czosnek i pokrojoną kiełbasę. Następnie dodaj ryż i wymieszaj, aby obtoczył się w tłuszczu. Dopraw solą, pieprzem, szafranem i wędzoną papryką. Wszystko to zalej bulionem i zagotuj. Rozmroź strączki groszku.
Na patelnię wrzuć pokrojone pomidory, strączki groszku i odcedzoną fasolę. Zetrzyj resztę pomidorów. Na ryżu połóż udka z kurczaka i gałązki rozmarynu. Przykryj folią aluminiową i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj! Pod koniec zdejmij folię i odstaw paellę na około 5 minut w ciepłe miejsce.Źródło: Na żywo