Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paella w zupełnie nowym wydaniu. Owoce morza w tym przepisie zostały zastąpione dwoma rodzajami mięs - z królika i kurczaka. Przepis pochodzi z 455. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2870
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 301
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2870
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 301
Składniki
Rosół zagotować. Dorzucić szafran. Wymieszać i odstawić, by się zaparzył.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, kurczaka dodatkowo oprószyć papryką.
Na dużej patelni (najlepsza będzie taka do paelli – z cienkim dnem i niskim rantem) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso.
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek oraz fasolkę (można ją pociąć na mniejsze kawałki) i paprykę pokrojoną w słupki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Wsypać ryż. Wlać gorący bulion z szafranem. Wymieszać i gotować na małym ogniu niemal do miękkości, ale już nie mieszać (w przeciwnym razie powstanie risotto a nie paella).
Gdy ryż wchłonie cały płyn zwiększyć ogień i poczekać, aż paella zacznie wydawać odgłosy strzelania (między ryżem a patelnią powinna powstać skorupka).
Podawać z cząstkami cytryny.