Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paella w zupełnie nowym wydaniu. Owoce morza w tym przepisie zostały zastąpione dwoma rodzajami mięs - z królika i kurczaka. Przepis pochodzi z 455. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 169
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 122
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 62
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 169
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 122
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 62
Składniki
Rosół zagotować. Dorzucić szafran. Wymieszać i odstawić, by się zaparzył.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, kurczaka dodatkowo oprószyć papryką.
Na dużej patelni (najlepsza będzie taka do paelli – z cienkim dnem i niskim rantem) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso.
Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek oraz fasolkę (można ją pociąć na mniejsze kawałki) i paprykę pokrojoną w słupki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Wsypać ryż. Wlać gorący bulion z szafranem. Wymieszać i gotować na małym ogniu niemal do miękkości, ale już nie mieszać (w przeciwnym razie powstanie risotto a nie paella).
Gdy ryż wchłonie cały płyn zwiększyć ogień i poczekać, aż paella zacznie wydawać odgłosy strzelania (między ryżem a patelnią powinna powstać skorupka).
Podawać z cząstkami cytryny.