Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3601
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 101
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 161
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3601
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 101
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 161
Składniki
Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy i drobno kroimy Na dużą rozgrzaną patelnię (u mnie specjalna do paelli) wlewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy chorizo i smażymy ok 8 min aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Całość smażymy kolejne 8-10 min. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Wlewamy bulion, doprawiamy solą pieprzem i kurkumą. Stale mieszając od brzegów patelni do środka (tworząc charakterystyczną górkę) gotujemy potrawę 15 min. Dodajemy pomidory, krewetki, mieszankę owoców morza i dusimy jeszcze 10 min aż ryż wchłonie cały płyn a na spodzie zacznie się tworzyć niewielka warstwa przypieczonego ryżu.
Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy pietruszką i podajemy z cytryną pokrojoną w ósemki.