Do góry

Dania główne Przepis na:

Paella z Hiszpanii

Paella z Hiszpanii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Paella z Hiszpanii"

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 20 dag schabu
  • 4 krewetki tygrysie
  • 10 małży
  • 30 dag kalmarów
  • papryka czerwona
  • 40 dag ryżu
  • 3 szklanki oliwy
  • 30 dag zielonego groszku l cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka szafranu
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet i schab pokrój w kostkę. Włóż mięso do garnka, wlej 1/3 szklanki oliwy i duś, aby się nie przyrumieniło. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, a miąższ pokrój w kostkę. Do głębokiej patelni wlej pozostałą oliwę, rozgrzej do wrzenia i wrzuć kalmary. Po odparowaniu wody dorzuć surowy ryż, posiekaną cebulę, czosnek i krewetki. Całość mieszaj, aż ryż nabierze mlecznej barwy.

  2. Wtedy dodaj groszek oraz mięso wraz z sosem, jaki powstał podczas jego duszenia. Całość przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką oraz szafranem. Wrzuć kawałki papryki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dołóż małże, zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem przez 20 minut, aż ryż wchłonie cały sos, a małże się rozchylą. Podawaj na ciepło.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń