Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane można serwować z rozmaitymi dodatkami. Równie dobrze smakują na słodko, co w wytrawnym wydaniu. Jednak największą popularnością w Polsce cieszy się placek… po cygańsku, czyli z gulaszem wołowym.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 29
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 513
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1564
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 166
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 29
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 513
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1564
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 166
Składniki
Namocz grzyby w odrobinie bulionu. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij cebulę na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dołóż na patelnię świeżą paprykę i marchewkę. Podsmaż warzywa przez kilka minut. Pod koniec dodaj czosnek. Oczyść wołowinę, pokrój w kostkę i obsmaż na smalcu.
Mięso przełóż do garnka z grubym dnem i połącz z przygotowanymi warzywami. Dodaj grzyby i zalej wszystkie składniku bulionem. Duś pod przykryciem przez około godzinę – aż mięso całkowicie zmięknie. Wówczas dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i pieprz. Wymieszaj gulasz i dopraw do smaku solą. Duś jeszcze przez kilka minut.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku. Obierz i zetrzyj na tarce cebulę. Połącz z ziemniakami. Dodaj do uzyskanej masy jajko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto. Usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Z tej ilości ciasta uzyskasz 3-4 duże placki. Każdy placek po cygańsku serwuj z porcją gulaszu.