Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki kurczaka w sosie kurkowym

Pałki kurczaka w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 935 Ocena: 17613

Dodano:

Odsłon: 279

Sezon kurkowy w pełni. Łapcie przepis.

Składniki

  • 6 pałek kurczaka
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 22%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pałki kurczaka w sosie kurkowym

Przygotowanie

  1. Pałki kurczaka umyłem, dokładnie osuszyłem, przyprawiłem solą i pieprzem.
    Kurki przebrałem, wypłukałem dokładnie po zimną, bieżącą wodą, by pozbyć się piasku. Odsączyłem na cedzaku.
    Ważne - tylko największe kurki pokroiłem na mniejsze kawałki, pozostałe zostawiłem w całości.
    Obraną cebulę pokroiłem na drobną kostkę.
    Na dużej patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju i dodałem cebulę. Lekko posoliłem i smażyłem na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zaczęła się szklić.
    Dodałem kurki i smażyłem na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając - kurki po minucie puszczą sok (ilość zależy od tego, ile wody było w kurkach) - smażyłem je, aż sok prawie całkowicie odparował - może to trwać 5-7 minut.
    Kiedy sok odparuje, zmniejszyłem ogień i smażyłem kurki na średnim ogniu - nie zapominając o mieszaniu przez 2-3 minuty.
    Do kurek dodałem masło, wymieszałem.
    Śmietaną posoliłem, dodałem łyżkę gorących kurek, ponownie wymieszałem, dodałem do patelni z kurkami i wszystko razem wymieszałem. Kurki ze śmietaną przełożyłem do miski.
    Patelnię umyłem, rozgrzałem na niej silnie olej, włożyłem kawałki kurczaka i smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumieniły
    Kurczaka przełożyłem do żaroodpornego naczynia, dodałem sos kurkowy, ale nie mieszałem go dokładnie z mięsem. Niech smaki się tym razem tak mocno nie mieszają.
    Naczynie wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Zapiekałem przez 20-30 minut, aż kurczak się przyrumienił, a sos mocno zgęstniał.
    Danie podałem udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń