Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pałki z kurczaka na grilla przygotowuje się niesamowicie szybko i prosto. Wystarczy trochę przypraw w odpowiednich proporcjach, a danie będzie niezwykle aromatyczne i pyszne. Najlepsza jest oczywiście chrupiąca i dobrze przypieczona skórka. Kurczak jest mięsem, które niesamowicie szybko staje się gotowe do podania. Pałki z tego przepisu staną się hitem każdej imprezy plenerowej i pierwsze znikną z półmisków.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 21
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 111
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 122
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 21
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 111
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 122
Składniki
Kurczaka umyj, oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę, musztardę i wszystkie pozostałe przyprawy. Przygotowaną marynatą nasmaruj mięso ze wszystkich stron. Pałki wstaw do lodówki pod przykryciem na ok. 2 godziny.
Pałki wyjmij i pozwól im się rozgrzać do temperatury pokojowej. Grilla rozgrzej do temperatury 200-230 st. Celsjusza. Ruszt nasmaruj odrobiną oliwy, by mięso nie przywarło.
Układaj pałki z kurczaka na ruszcie, zachowując odstęp ok. 5 cm między nimi. Smaż mięso przez ok. 25 minut, obracając je co ok. 5 minut. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić ok. 90 st. Celsjusza.
Mięso zdejmij z grilla i odstaw na 5 minut przed podaniem. Pałki z kurczaka na grilla możesz też usmażyć na patelni grillowej, jeśli nie dysponujesz standardowym grillem węglowym.