Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad z piekarnika czyli pałki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli z dodatkiem przypraw
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 67
Składniki
Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek z kurczaka natarłam delikatnie solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą gyros. Następnie mięso polałam sosem sojowym i posmarowałam ketchupem. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki i obłożyłam nią pałki. Czosnek obrałam, pokroiłam na plasterki i posypałam nim mięso. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Po zamarynowaniu, kurczaka wstawiłam do piekarnika i piekłam pod folią aluminiową ok. godzinę w temp. 180 stopni. Takie pałki można podać z ryżem, frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami.