Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z ulubionych dań mojej córci. Pyszne, soczyste mięso oblane delikatnym sosem.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5780
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5780
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 240
Składniki
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso obtaczamy w dwóch łyżkach mąki.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy na nim pałki z kurczaka z każdej strony lekko je rumieniąc.
Tak podsmażone mięso przekładamy z boku patelni, a do masła dodajemy pozostałą mąkę, mieszając do momentu powstania piany.
Po chwili wszystko podlewamy bulionem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (gdyby sos powstał zbyt gęsty można podlać go niewielką ilością wody).
W tak powstałym sosie dusimy kurczaka do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodajemy śmietanę.
Mieszamy i podajemy najlepiej z ziemniakami i surówką. Smacznego !!!
;-D
;-)))