Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z ulubionych dań mojej córci. Pyszne, soczyste mięso oblane delikatnym sosem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1348
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2943
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1029
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1805
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1348
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2943
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1029
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1805
Składniki
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso obtaczamy w dwóch łyżkach mąki.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy na nim pałki z kurczaka z każdej strony lekko je rumieniąc.
Tak podsmażone mięso przekładamy z boku patelni, a do masła dodajemy pozostałą mąkę, mieszając do momentu powstania piany.
Po chwili wszystko podlewamy bulionem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (gdyby sos powstał zbyt gęsty można podlać go niewielką ilością wody).
W tak powstałym sosie dusimy kurczaka do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodajemy śmietanę.
Mieszamy i podajemy najlepiej z ziemniakami i surówką. Smacznego !!!
;-D
;-)))