Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki z ziemniakami pieczone na kiszonej kapuście

Pałki z ziemniakami pieczone na kiszonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 2774

Dodano:

Odsłon: 2149

Danie jednogarnkowe. Właściwie robi się samo. Mięso przechodzi aromatem kapusty, pozostaje soczyste w środku.

Składniki

  • Pałki z kurczaka - 500g
  • Przyprawy (marynata do kurczaka):
  • pieprz, pieprz ziołowy, kumin, kolendra,
  • papryka słodka, papryka chilli,
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ziemniaki - 6szt
  • (u mnie 3 zwykłe i 3 fioletowe dla koloru)
  • Kapusta kiszona - 500g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pałki z ziemniakami pieczone na kiszonej kapuście

Przygotowanie

  1. Składniki na marynatę mieszamy. Pałki kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy na pół godziny.

    Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną. Korzystałam z domowej, dobrze doprawionej kapusty. Jeśli kupujecie samą kapustę, należy do niej dodać startą marchew, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego.

  2. Na kapustę wykładamy pałki i ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki.

  3. Pieczemy w 200 stopniach 50 minut pod przykryciem i potem 30 minut bez przykrycia - mięso musi mieć chrupką skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń