Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-10-2023
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem twarogu, które przygotujecie ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub z takich które zostały z obiadu, możecie do nich zrobić dowolny sos który lubicie, będą świetnie smakować również z sosem z leśnych grzybów, pomidorowym lub czosnkowym .
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 47
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 29
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 47
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 29
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Następnie utłuc razem z twarogiem, dodaj jajka obie mąki, proszek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj, gdyby ciasto było rzadkie dodaj mąki , a gdy byłoby twarde łyżkę śmietany .
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj masę ziemniaczana lekko spłaszczająca, smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron. Wyjmuj na ręcznik papierowy .
Pieczarki obierz, opłukaj i pokrój. Na patelni rozgrzej olej dodaj pokrojoną cebule, chwile podsmaż i dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, smaż do odparowania wody. Pietruszkę posiekaj, dodaj pół do pieczarek, na koniec sos zagęść mąka i dodaj śmietanę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pampuchy podaj polane sosem i posypane świeżą natką pietruszki .