Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu dzisiaj narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)
Polecam.
Odsłon: 559
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 133
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 317
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 559
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 133
Ciasto ziemniaczane z dodatkiem warzyw i fileta z kurczaka to świetne danie o...
Odsłon: 317
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 122
Składniki
Na początku przygotowujemy zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem. Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! * Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)