Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu dzisiaj narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)
Pampuszki pełnoziarniste
Składniki
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g maki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 1,5 % (użyłam tego bez laktozy)
- 3 łyżki masła
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki soli
- + sos i świeży szczypiorek
Składniki
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g maki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 1,5 % (użyłam tego bez laktozy)
- 3 łyżki masła
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki soli
- + sos i świeży szczypiorek

Etapy przygotowania
Na początku przygotowujemy zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem. Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! * Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 53

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2074

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 872

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17839
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 53

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2074

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 872

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17839



Składniki
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g maki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 1,5 % (użyłam tego bez laktozy)
- 3 łyżki masła
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki soli
- + sos i świeży szczypiorek
Na początku przygotowujemy zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem. Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! * Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)
Smakowicie wyglądają:) Jeszcze nie robiłam z mąki pełnoziarnistej, ale z pewnością spróbuję:)
Pyszne :-)
pampuchy uwielbiamy :) jeszcze nie robiłam z mąki pełnoziarnistej, więc na pewno wypróbuję :)
Dziękuję Wam Kochane :) Polecam na szybki i prosty obiadek ;)
Pysznie wyglądają :)