Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu dzisiaj narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 329
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 329
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Składniki
Na początku przygotowujemy zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem. Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! * Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)