Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panczkraut lub jak kto woli ciapkapusta to typowe i bardzo popularne danie kuchni śląskiej. Zanim przejdę do przepisu krótko o etymologii słowa panczkraut. Składa się z 2 częśći: pancz oraz kraut. Pantschen w języku niemieckim to fałszowanie ( chodzi głównie o rozcieńczanie wina) a kraut to po niemiecku kapusta. W słowniku niemieckim nie znajdziemy słowa panczkraut. W wielu śląskich domach mówi się o tym daniu "ciapkapusta"
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 9386
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 564
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2112
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 578
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 9386
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 564
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2112
Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu bigos.
Odsłon: 578
Składniki
Przygotowujemy kapustę kiszoną do gotowania. Odsączamy nadmiar soku i kroimy Wkładamy do garnka ( najlepiej garnek z sitem do gotowania makaronu) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek (jeżeli nie było wcześniej w kapuście) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i w drugim garnku je również do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek wędzony i przesmażamy, dodając do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
W końcowym etapie odsączamy ugotowaną kapustę i ugotowane ziemniaki. Ziemniaki ugniatamy i po ich ugnieceniu przekładamy je do garnka z ugotowaną kapustą. Do tego dodajemy przesmażony boczek z cebulą. Do całości dodajemy pieprz i cukier na przełamanie smaku i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania i ewentualnie posypujemy koperkiem na talerzu. Smacznego. Doskonałe jako dodatek do golonek, żeberek, kiełbasy z rusztu lub krupnioków.