Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panczkraut lub jak kto woli ciapkapusta to typowe i bardzo popularne danie kuchni śląskiej. Zanim przejdę do przepisu krótko o etymologii słowa panczkraut. Składa się z 2 częśći: pancz oraz kraut. Pantschen w języku niemieckim to fałszowanie ( chodzi głównie o rozcieńczanie wina) a kraut to po niemiecku kapusta. W słowniku niemieckim nie znajdziemy słowa panczkraut. W wielu śląskich domach mówi się o tym daniu "ciapkapusta"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1120
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22250
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1060
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1120
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4313
Składniki
Przygotowujemy kapustę kiszoną do gotowania. Odsączamy nadmiar soku i kroimy Wkładamy do garnka ( najlepiej garnek z sitem do gotowania makaronu) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek (jeżeli nie było wcześniej w kapuście) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i w drugim garnku je również do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek wędzony i przesmażamy, dodając do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
W końcowym etapie odsączamy ugotowaną kapustę i ugotowane ziemniaki. Ziemniaki ugniatamy i po ich ugnieceniu przekładamy je do garnka z ugotowaną kapustą. Do tego dodajemy przesmażony boczek z cebulą. Do całości dodajemy pieprz i cukier na przełamanie smaku i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania i ewentualnie posypujemy koperkiem na talerzu. Smacznego. Doskonałe jako dodatek do golonek, żeberek, kiełbasy z rusztu lub krupnioków.