Do góry

Dania główne Przepis na:

panczkraut albo ciapkapusta

panczkraut albo ciapkapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1970

Panczkraut lub jak kto woli ciapkapusta to typowe i bardzo popularne danie kuchni śląskiej. Zanim przejdę do przepisu krótko o etymologii słowa panczkraut. Składa się z 2 częśći: pancz oraz kraut. Pantschen w języku niemieckim to fałszowanie ( chodzi głównie o rozcieńczanie wina) a kraut to po niemiecku kapusta. W słowniku niemieckim nie znajdziemy słowa panczkraut. W wielu śląskich domach mówi się o tym daniu "ciapkapusta"
Reklama
Reklama
panczkraut albo ciapkapusta

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kapustę kiszoną do gotowania. Odsączamy nadmiar soku i kroimy Wkładamy do garnka ( najlepiej garnek z sitem do gotowania makaronu) dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek (jeżeli nie było wcześniej w kapuście) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Obieramy ziemniaki i w drugim garnku je również do miękkości. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek wędzony i przesmażamy, dodając do niego pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. W końcowym etapie odsączamy ugotowaną kapustę i ugotowane ziemniaki. Ziemniaki ugniatamy i po ich ugnieceniu przekładamy je do garnka z ugotowaną kapustą. Do tego dodajemy przesmażony boczek z cebulą. Do całości dodajemy pieprz i cukier na przełamanie smaku i całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze przyprawy wg uznania i ewentualnie posypujemy koperkiem na talerzu. Smacznego.
    Doskonałe jako dodatek do golonek, żeberek, kiełbasy z rusztu lub krupnioków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń