Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panga w potrawce z pesto"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rybę podziel na 12 kawałków. Oprósz solą i pieprzem (ewentualnie skrop sokiem z cytryny). Odstaw. Cukinię oraz pomidory umyj, dokładnie osusz. Cukinię pokrój w plasterki, a pomidory na dość duże kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż kawałeczki ryby. Lekko zrumień z obu stron. Delikatnie zdejmij z patelni.
Na tłuszczu ze smażenia ryby wrzuć cebulę i zeszklij ją, mieszając. Dołóż cukinię, smaż 1 min, wrzuć pomidory, smaż jeszcze 3 min. Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem 3–4 minuty.
W tym czasie bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Wrzuć do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, orzeszki pinii lub pestki słonecznika oraz starty ser. Dolej oliwę i zmiksuj na gęsty sos. Pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do podduszonych warzyw dodaj czarne oliwki. Na patelnię z warzywami ponownie włóż kawałeczki ryby. Całość mocno podgrzej.
Przed podaniem danie polej sosem pesto. Serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, np. z kawałkiem chrupiącej bagietki lub z ryżem.Źródło: Naj