Dania główne Przepis na:
Panierowane filety drobiowe, ziemniaki i groszek z marchewką.

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19397
Dodano: 07.05.2017
Odsłon: 431
Składniki
- filet z kurczaka bez skóry cały
- ziemniaki 5 szt.
- groszek zielony z marchwią 1 słoik 0,5 l
- mąka pszenna 1 łyżka do zagęszczenia sosu
- śmietana 30% do zabielenia sosu
- jajko kurze 2 szt.
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz czarny
- tłuszcz do smażenia
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Sos z marchewką i groszkiem zielonym:
Do małego garnczka dodajemy całą zawartość ze słoika z groszkiem zielonym i marchwią, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy pieprzem i solą, zagęszczamy i zabielamy.
-
Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
-
W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy.
-
Usmażone filety podajemy z ziemniakami polanymi sosem z zielonego groszku i marchwi.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)