Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3412

Dodano:

Odsłon: 627

Ostatnio przygotowałam paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną z mięsem i pieczarkami. Była na prawdę pyszna. Smakowała mi bardziej niż ta z ryżem i mięsem, dlatego polecam Wam ten przepis.

Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • ok 600 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • olej
  • sól pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, mięsem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy prawie do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy

  2. Pieczarki obieramy i dość drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy

  3. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy na nim cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy

  4. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy mieszając od czasu do czasu do momentu odparowania spod nich płynu

  5. W misce łączymy kaszę, surowe mielone mięso i pieczarki. Całość dosalamy i przyprawiamy pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy

  6. Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy środek z błon i pestek

  7. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem i podlewamy zalewą przygotowaną z wody ( ok 300 ml ) łyżki gęstego przecieru i szczypty soli

  8. Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1 godz 45 min


  9. Ok 10 min przed końcem pieczenia naczynie z papryką wyjmujemy z piekarnika i wierzch każdej posypujemy startym żółtym serem, który oprószamy jeszcze mieloną ostrą papryką. Pieczemy jeszcze do momentu, aż ser się rozpuści

  10. Paprykę podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo solo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 20 sierpnia Mniam, papryki wyglądają przepysznie ;)! A my w dzisiejszym artykule piszemy właśnie o faszerowanych daniach. Podsyłamy link do lektury: https://bit.ly/3kbX1DI

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń