Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś papryka faszerowana kuskusem z dodatkami. Smaczny farsz, który nadaje się też np do cukinii.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12699
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1017
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4101
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12699
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1017
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4101
Składniki
Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
Na koniec do farszu dodajemy 3 łyzki startego sera żółtego. Mieszamy
Z papryki odcinamy górę z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy środki farszem ( kupując paprykę warto zwrócić uwagę, aby jej spód był równy, aby mogła stać w naczyniu do zapiekania)
Papryki układamy w naczyniu i zalewamy zalewą przygotowaną z 3 łyżek przecieru, wody i soli. Zalewa powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości papryk
Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut. W tym czasie papryka powinna odpowiednio zmięknąć
10 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej papryki nakładamy starty ser żółty i zapiekamy