Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paprykarz cielęcy"
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6067
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6067
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Cebulę obierz i pokrój drobno w piórka lub grubo posiekaj. Mięso umyj, osusz, dokładnie oczyść i pokrój w dość dużą kostkę. Rozgrzej w rondelku olej, wrzuć cebulę i podsmaż na lekko złoty kolor. Następnie dodaj mięso i smaż jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec smażenia wsyp do rondelka mieloną paprykę, wymieszaj i zalej 500 ml wody. Osól do smaku, posyp pieprzem i duś przez 40 minut. Mąkę wymieszaj w małej ilości zimnej wody. Dodaj łyżkę wytworzonego sosu z duszonego mięsa, wymieszaj i wlej do cielęciny. Krótko podgotuj. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj.
Paprykę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne i jeszcze raz opłucz. Miąższ pokrój w cienkie paseczki. Pomidory sparz wrzątkiem i po minucie przelej zimną wodą. Zdejmij skórki. Miąższ pokrój w ćwiartki.
Paprykę i pomidory dodaj do sosu mięsnego i duś razem jeszcze przez 20 minut.
Gałązkę pietruszki opłucz, osusz i oderwij kilka listków. Udekoruj gotowy paprykarz. Danie najlepiej smakuje podane z kluseczkami typu gnocchi.
Czas: 80 min | Poziom: średni | 4 porcje 380 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień