Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane papryczki są pysznym i efektownym daniem. Do faszerowania wybieram szpiczaste papryczki, które mają cieńszy miąższ i szybciej miękną. Do faszerowania należy wybrać papryczki, które nie są spłaszczone lecz mają okrągły przekrój. Trudno podać dokładną ilość papryk, jaka będzie potrzebna, gdyż trafiają się i większe i mniejsze. Ja użyłam 6 papryk do faszerowania i jednej do farszu.
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 20
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 56
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26528
Składniki
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne
Przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i dodajemy zmielone mięso oraz drobno pokrojone pieczarki. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu spod mięsa
Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną 1 paprykę oraz czerwoną cebulę
Na koniec dodajemy passatę, tyle, aby mięso nadal pozostawało zwarte. Doprawiamy pieprzem.
Przygotowany farsz nieco studzimy, a potem dodajemy do niego garść startej mozzarelli i mieszamy
Farszem wypełniamy papryczki i z wierzchu posypujemy je resztą sera
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25-30 minut, aż papryki lekko zmiękną