Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryki zapiekane po meksykańsku

Papryki zapiekane po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 317

Pyszny, pełnowartościowy posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy, bo świetnie smakują także następnego dnia po odgrzaniu.

Składniki

  • Papryka czerwona 2 szt.
  • papryka zielona 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • Nadzienie:
  • mięso wołowe mielone 400 g
  • cebula czerwona 1 szt.
  • czosnek wyciśnięty 2 ząbki
  • ryż Basmati 100 g
  • fasola czerwona 1/2 szklanki
  • Kukurydza konserwowa 1/2 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • sól do smaku
  • chili do smaku
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • Mozzarella 125 g
  • grana padano 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryki zapiekane po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Papryki przekroić na połówki, oczyścić z białych części i nasion. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mięso i smażyć na mocniejszym gazie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż, koncentrat i passatę. Smażyć krótko, dodać fasolę i kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Papryki nafaszerować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 45 minut, do miękkości papryk. Chwilę przed końcem pieczenia na paprykach położyć pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz starty, twardy ser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń