Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowe naleśniki

Przepis dnia 2017-06-27
Paprykowe naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24795

Dodano:

Odsłon: 7231

Dzisiaj zapraszam na puszyste, delikatne i bardzo elastyczne naleśniki z pastą paprykową i kurkumą. Naleśniki z dodatkiem maślanki świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto jest bardzo jędrne. Wersja paprykowa idealnie komponuje się z delikatnym serkiem twarogowym, hummusem oraz dodatkiem świeżych ziół lub rukoli. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 duża szczypta kurkumy
  • 1 szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miksera dodajemy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej, szczyptę soli i kurkumy oraz 1 łyżkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia.

  2. Naleśniki podałam z hummusem pomidorowym oraz świeżą rukolą. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń