Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób często gości na moim stole. Wszyscy domownicy bardzo lubią dania z drobiu, najlepiej lubią udka pieczone w piekarniku o dobrze spieczonej chrupkiej skórce . Udka przygotowane z dużą ilością papryki i czosnku. Mięso mięciutkie, a skóra mocno przyrumieniona i chrupiąca. Polecam
blaszka lub naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, ścierka, miska,
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 42
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 322
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 42
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 322
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Składniki
Udka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski, nacieramy solą , pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie posypujemy pozostałymi przyprawami, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy - nacieramy tak by udka były całe w przyprawach. Mięso zakrywamy ścieką i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrapiamy jeszcze trochę oliwą i pieczemy do miękkości w 180 stopniach około 60 minut. Gdyby udka za mocno się rumieniły zakryć folią aluminiową. Podczas pieczenia udka podlewać wytwarzanym się sokiem. Smacznego
Udka gotowe do podania.