Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na wyśmienitą włoską zapiekankę.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Składniki
Bakłażany pokroić na plastry o grubości około 7-10 mm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki. Po tym czasie opłukać je z soli, osuszyć, posmarować z obydwu stron olejem i piec na najwyższej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 170 stopni Celsjusza z włączoną grzałką górną lub funkcją grilla. Po około 7-10 minutach bakłażany odwrócić na drugą stronę i piec przez taki sam czas. Powinny być lekko rumiane.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
Do cebuli dodać passatę i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Całość doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zagotować.
Mozzarellę pokroić w plastry. Cienkie plastry całkowicie się rozpuszczą w czasie zapiekania, grubsze plastry będą wciąż wyczuwalne w gotowym daniu. Ja wolę drugą opcję.
Do dużego naczynia żaroodpornego lub około 5-6 kokilek wlać po trochę sosu na dno.
Ułożyć warstwę bakłażanów, następnie mozzarellę, sos, świeżą lub suszoną bazylię i tak dalej warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być sos pomidorowy.
Zapiekać przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.