Do góry

Dania główne Przepis na:

Parmigiana

Parmigiana

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1784

Dodano:

Odsłon: 1675

Sprawdzony przepis na wyśmienitą włoską zapiekankę.

Składniki

  • Bakłażany około 0,8-1 kg
  • Passata 700 g
  • Cebula średniej wielkości 2 szt.
  • Olej do smażenia kilka łyżek
  • Mozzarella 3 kulki po 125 g każda
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia świeża kilkanaście listków lub 1 łyżka suszonej
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Parmigiana

Przygotowanie

  1. Bakłażany pokroić na plastry o grubości około 7-10 mm, oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyły się goryczki. Po tym czasie opłukać je z soli, osuszyć, posmarować z obydwu stron olejem i piec na najwyższej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 170 stopni Celsjusza z włączoną grzałką górną lub funkcją grilla. Po około 7-10 minutach bakłażany odwrócić na drugą stronę i piec przez taki sam czas. Powinny być lekko rumiane.

  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.

  3. Do cebuli dodać passatę i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

  4. Całość doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i zagotować.

  5. Mozzarellę pokroić w plastry. Cienkie plastry całkowicie się rozpuszczą w czasie zapiekania, grubsze plastry będą wciąż wyczuwalne w gotowym daniu. Ja wolę drugą opcję.

  6. Do dużego naczynia żaroodpornego lub około 5-6 kokilek wlać po trochę sosu na dno.

  7. Ułożyć warstwę bakłażanów, następnie mozzarellę, sos, świeżą lub suszoną bazylię i tak dalej warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być sos pomidorowy.

  8. Zapiekać przez około 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń