Do góry

Dania główne Przepis na:

Parówki wieprzowe,grube w sosie chrzanowym, ziemniaki, papryka konserwowa.

Parówki wieprzowe,grube w sosie chrzanowym, ziemniaki, papryka konserwowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 1204

Smaki kuchni kolonijnej, smaki z dziecinnych lat. Warto sobie przypomnieć, gdyż są to też dobre smaki. Zamiast parówek możemy zrobić w takim sosie jajka ugotowane na twardo.

Składniki

  • parówki wieprzowe grube 3 szt.
  • ziemniaki 4 sztuki
  • tarty chrzan 2 małe łyżeczki
  • Koperek
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • domowa kostka rosołowa mała łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W pół litrze wody parzymy parówki. Sparzone parówki wyjmujemy na talerz i kroimy je wzdłuż na połówki. Do wody z parzenia parówek dodajemy łyżeczkę domowej kostki rosołowej (lub pół kupnej kostki), 2 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz ziołowy i 2 łyżeczki tartego chrzanu, doprowadzamy do wrzenia. Zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką ziemniaczaną, dodajemy przekrojone parówki i koper. Mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z polanymi sosem ziemniakami, konserwową ostrą papryką lub ogórkiem korniszonem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń