Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem kojarzą się głównie z kuchnią kresową. Tymczasem okazuje się, że w okolicach zachodniej granicy kraju także można spotkać podobny specjał. Jak przygotować smakowite parzuchy odrzańskie?
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8016
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 291
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8016
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 291
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 693
Składniki
Ugotuj mięso do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
W międzyczasie pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Po chwili dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki. Smaż do miękkości pieczarek. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki i majeranek.
Pokrój mięso na mniejsze kawałki i wymieszaj z pieczarkami z cebulą. Całość zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Uzyskaną masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę (lub dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków). Wymieszaj ziemniaczane purée z rozkłóconym jajkiem i obiema mąkami. Zarób na jednolite ciasto. Podziel je na około 10 porcji i z każdej uformuj placuszek. Na jego środek nałóż porcję farszu. Zawiń go szczelnie w placuszek i uformuj z niego okrągłą bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki gotuj na parze przez około 15 minut.
Gotowe parzuchy odrzańskie podawaj okraszone, np. skwarkami albo cebulką wysmażoną na maśle na złocisty kolor.