Do góry

Dania główne Przepis na:

PASANDA z chapati

PASANDA  z chapati

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 19513

Dodano:

Odsłon: 316

Potrawa indyjska gotowa w 30 minut. Curry bez pomidorów , bulionu i mleka kokosowego. Smak jest z przypraw, imbiru, czosnku i migdałów. To łagodne curry jeśli dobre gdy gotujesz dla dzieci lub dorosłych, którzy nie lubią ostrych przypraw. Ja dodałam odrobinę chili żeby delikatnie zaostrzyć smak. Podawać można z ryżem lub plackami chapati. Opierałam się na przepisie Nicky Corbishley .

Składniki

  • pierś z kurczaka 500 g
  • 1, 5 posiekanej cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki startego imbiru
  • 3-4 ziarna kardamonu
  • kmin rzymski mielony 1 łyzeczka
  • 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1,5-2 łyżeczki garam masala
  • 3/4-1 łyżeczki kurkumy
  • zmielone migdały 3 łyżeczki
  • śmietana 30 % 200 ml
  • gęsty jogurt grecki 110 ml
  • szczypta soli, pieprzu
  • ew. chili zmielone w oliwie ok. 1/2 łyżeczki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • Chapati : mąka 200 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej 2 łyżki
  • bardzo ciepła woda 120 ml
  • masło lub olej 2 łyżki do smarowania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
PASANDA z chapati

Przygotowanie

  1. Placki Chapati.
    W misce mieszamy wszystkie składniki.
    Potem zagniatamy ciasto ok. 5 minut.
    Powinno być elastyczne i miękkie.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-60 minut.
    Pierś pokroić w ok. 3 cm kostkę.
    Posiekaną cebulę podsmażyć do lekkiego zeszklenia, dodać starty czosnek i imbir, smażyć 1 minutę.
    Dodać kawałki mięsa, kardamon i resztę przypraw.
    Mieszamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu.
    Potem dodajemy śmietanę, jogurt i zmielone migdały.
    Wymieszać i gotować 6-8 minut, aż sos zgęstnieje i dojdzie mięso.

    W czasie kiedy gotujemy mięso, robimy placki.
    Ciasto dzielimy na 5 części, każdą rozciągamy na cienkie placki.
    Górę placków smarujemy olejem lub masłem.
    Smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni po ok. pół minuty do minuty z każdej strony.
    Gotowe zawijamy w folię aluminiową żeby nie przestygły.




  2. Wykładamy danie na talerze, posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałowymi.
    Można dodać trochę chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 lipca Super przepis, ja bym dodał więcej niż "trochę" chili ;) Pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 15 lipca Prawdziwa pasanda, i nawet chapati też zrobione, super!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 lipca Piekne zdjecie i oprawa ,potrawa pysznie przedstawionaa:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń