Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa indyjska gotowa w 30 minut. Curry bez pomidorów , bulionu i mleka kokosowego. Smak jest z przypraw, imbiru, czosnku i migdałów. To łagodne curry jeśli dobre gdy gotujesz dla dzieci lub dorosłych, którzy nie lubią ostrych przypraw. Ja dodałam odrobinę chili żeby delikatnie zaostrzyć smak. Podawać można z ryżem lub plackami chapati. Opierałam się na przepisie Nicky Corbishley .
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
Składniki
Placki Chapati. W misce mieszamy wszystkie składniki. Potem zagniatamy ciasto ok. 5 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-60 minut. Pierś pokroić w ok. 3 cm kostkę. Posiekaną cebulę podsmażyć do lekkiego zeszklenia, dodać starty czosnek i imbir, smażyć 1 minutę. Dodać kawałki mięsa, kardamon i resztę przypraw. Mieszamy i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Potem dodajemy śmietanę, jogurt i zmielone migdały. Wymieszać i gotować 6-8 minut, aż sos zgęstnieje i dojdzie mięso. W czasie kiedy gotujemy mięso, robimy placki. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą rozciągamy na cienkie placki. Górę placków smarujemy olejem lub masłem. Smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni po ok. pół minuty do minuty z każdej strony. Gotowe zawijamy w folię aluminiową żeby nie przestygły.
Wykładamy danie na talerze, posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałowymi. Można dodać trochę chili.