Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716
Dodano: 15.08.2015
Odsłon: 5862
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Wołowinę i wieprzowinę mieszam. Lekko solę i pieprzę.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso około 5 minut. Przekładam do garnka niskociśnieniowego /w zwykłym duszenie powinno trwać dłużej/, zalewam przecierem i piwem, mieszam i duszę.
Na patelni ponownie rozgrzewam oliwę. Boczek kroję w niewielką kostkę i smażę z dodatkiem ostrej papryki przez około 10 minut. Mięso dodaję do sosu. Duszę dalej.
Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam oliwę, smażę 2-3 minuty. Dodaję 2 łyżki cukru, zmniejszam płomień i karmelizuję około 10-15 minut. W tym czasie kroję w kostkę paprykę i marchew w półtalarki. Dodaję do cebuli i smażę. Warzywa łączę z sosem. Duszę dalej.
Cały proces duszenia powinien trwać około 1,5 godziny.
W międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – do smaku.
Pod koniec duszenia gotuję makaron al dente.
Odcedzam go, polewam oliwą bazylikową.
Nakładam porcję sosu i posypuję posiekaną natką i serem.
Podaję od razu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 23 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Doskonały przepis, przeze mnie od lat praktykowany, z tą tylko różnicą, że nie dodaję piwa, a czosnek u mnie nie jest gnieciony, lecz ląduje w rondlu w postaci cieniuteńkich wzdłużnych plasterków... Tym niemniej Twoja "pasta" będzie z pewnością wszystkim smakowała...0 Kto głosował? | Odpowiedz