Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczny przepis na makaron po bolońsku
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1164
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 428
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1164
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 428
Składniki
Wołowinę i wieprzowinę mieszam. Lekko solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso około 5 minut. Przekładam do garnka niskociśnieniowego /w zwykłym duszenie powinno trwać dłużej/, zalewam przecierem i piwem, mieszam i duszę. Na patelni ponownie rozgrzewam oliwę. Boczek kroję w niewielką kostkę i smażę z dodatkiem ostrej papryki przez około 10 minut. Mięso dodaję do sosu. Duszę dalej. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam oliwę, smażę 2-3 minuty. Dodaję 2 łyżki cukru, zmniejszam płomień i karmelizuję około 10-15 minut. W tym czasie kroję w kostkę paprykę i marchew w półtalarki. Dodaję do cebuli i smażę. Warzywa łączę z sosem. Duszę dalej.
Cały proces duszenia powinien trwać około 1,5 godziny. W międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – do smaku. Pod koniec duszenia gotuję makaron al dente. Odcedzam go, polewam oliwą bazylikową. Nakładam porcję sosu i posypuję posiekaną natką i serem. Podaję od razu.