Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczny przepis na makaron po bolońsku
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11722
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 89
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8251
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155202
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1136
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11722
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 89
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8251
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155202
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1136
Składniki
Wołowinę i wieprzowinę mieszam. Lekko solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso około 5 minut. Przekładam do garnka niskociśnieniowego /w zwykłym duszenie powinno trwać dłużej/, zalewam przecierem i piwem, mieszam i duszę. Na patelni ponownie rozgrzewam oliwę. Boczek kroję w niewielką kostkę i smażę z dodatkiem ostrej papryki przez około 10 minut. Mięso dodaję do sosu. Duszę dalej. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam oliwę, smażę 2-3 minuty. Dodaję 2 łyżki cukru, zmniejszam płomień i karmelizuję około 10-15 minut. W tym czasie kroję w kostkę paprykę i marchew w półtalarki. Dodaję do cebuli i smażę. Warzywa łączę z sosem. Duszę dalej.
Cały proces duszenia powinien trwać około 1,5 godziny. W międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – do smaku. Pod koniec duszenia gotuję makaron al dente. Odcedzam go, polewam oliwą bazylikową. Nakładam porcję sosu i posypuję posiekaną natką i serem. Podaję od razu.