Do góry

Dania główne Przepis na:

pasta bolognese

pasta bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2648

Dodano:

Odsłon: 5850

klasyczny przepis na makaron po bolońsku

Składniki

  • 500 g makaronu /u mnie gniazda: wstążki i nitki/
  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 250 g boczku wędzonego
  • 300 ml przecieru pomidorowego 200 ml piwa typu koźlak 2 średnie marchewki
  • 1 duża papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 cebula biała
  • 1 pęczek natki pietruszki 2 garście świeżo startego Grana Padano
  • przyprawy: 5 ząbków czosnku, pieprz czarny, sól, papryka słodka i ostra mielona
  • papryka wędzona, suszona bazylia, cukier, oliwa, oliwa bazyliowa
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pasta bolognese

Przygotowanie

  1. Wołowinę i wieprzowinę mieszam. Lekko solę i pieprzę.
    Na patelni rozgrzewam oliwę. Smażę mięso około 5 minut. Przekładam do garnka niskociśnieniowego /w zwykłym duszenie powinno trwać dłużej/, zalewam przecierem i piwem, mieszam i duszę.
    Na patelni ponownie rozgrzewam oliwę. Boczek kroję w niewielką kostkę i smażę z dodatkiem ostrej papryki przez około 10 minut. Mięso dodaję do sosu. Duszę dalej.
    Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam oliwę, smażę 2-3 minuty. Dodaję 2 łyżki cukru, zmniejszam płomień i karmelizuję około 10-15 minut. W tym czasie kroję w kostkę paprykę i marchew w półtalarki. Dodaję do cebuli i smażę. Warzywa łączę z sosem. Duszę dalej.

  2. Cały proces duszenia powinien trwać około 1,5 godziny.
    W międzyczasie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – do smaku.
    Pod koniec duszenia gotuję makaron al dente.
    Odcedzam go, polewam oliwą bazylikową.
    Nakładam porcję sosu i posypuję posiekaną natką i serem.
    Podaję od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 maja 2016 Doskonały przepis, przeze mnie od lat praktykowany, z tą tylko różnicą, że nie dodaję piwa, a czosnek u mnie nie jest gnieciony, lecz ląduje w rondlu w postaci cieniuteńkich wzdłużnych plasterków... Tym niemniej Twoja "pasta" będzie z pewnością wszystkim smakowała...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń