Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasta di pomodoro - najpyszniejsza

Pasta di pomodoro - najpyszniejsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1689

Dodano:

Odsłon: 1992

Proponuję dziś klasyczny przepis z kuchni włoskiej, który jest uniwersalny i można go przygotować zarówno w wersji bezglutenowej jak i wegańskiej (gdy pominiemy masło). Jest to makaron z sosem pomidorowym z mnóstwem ziół i aromatów, który możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Serdecznie polecam :-) p.s. Proporcje dla trzech osób.

Składniki

  • 250 g makaronu (np. spaghetti)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, pół łyżeczki cukru
  • garść świeżej bazylii i np. tymianku
  • ser grana padano do starcia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kosteczkę. Następnie pomidory wylewamy z puszki na talerz i usuwamy szypułki i niedoskonałości (dlatego zawsze polecam całe pomidory, a nie te krojone z puszki, bo tam zawsze jest mnóstwo kawałków skóry, które nie najlepiej wyglądają w daniu, a jeszcze gorzej smakują) i siekamy nożem w talerzu.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, sypiemy sporo oregano, dodajemy łyżkę masła i smażymy.
    Gdy cebula się podsmaży, przeciskamy przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił.
    Następnie dodajemy nasze przygotowane pomidory z puszki. Sypiemy bardzo dużo suszonych ziół - jeszcze oregano, bazylii i tymianku. Mieszamy i dusimy chwilę wszystko.
    Dodajemy tez trochę pieprzu, pół łyżeczki cukru i solimy do smaku. Dodajemy również świeży tymianek.
    Mieszamy, dusimy.
    Siekamy świeżą bazylię.
    Nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
    Sos już powinien być gotowy, wrzucamy do niego posiekaną bazylię, przykrywamy i możemy zostawić go na wolnym ogniu/jedynce i zajmujemy się makaronem.
    Makaronu nie odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą.
    Gorący przekładamy do naszego sosu, mieszamy wszystko razem i w ten sposób nakładamy na talerz.
    Sypiemy tartym serem grana padano, ozdabiamy listkami bazylii i gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 01 września 2018 Po co używać pomidorów z puszki i suszonych ziół,skoro mamy sezon letni i jest ich świeżych pod dostatkiem? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 sierpnia 2018 Podoba mi się ten aromatyczny sos. Robię podobny do mięsnego spaghetti, ale taki bezmięsny też na pewno jest pyszny. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń