Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasta prowansalska"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37291
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37291
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Trzymaj w cieple. Filet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, posól.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kawałki ryby oprósz mąką. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor, obracając. Zdejmij filety z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Patelnię umyj. Ponownie rozgrzej.
Obierz i poszatkuj cebulę. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, a po chwili czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory. Duś razem kilka minut. Dodaj ugotowany i osączony makaron. Całość wymieszaj, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem. Pastę podawaj z rybą. Ozdób bazylią.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,80 zł.
Sól wyciąga wodę. Jeśli więc chcesz, aby twoja ryba (filet, tuszka) po przyrządzeniu za- chowała soczystość, doprawiaj ją solą dopiero tuż przed smażeniem czy pieczeniem.Źródło: Świat kobiety