Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasta prowansalska"
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 11
Pełna warzyw zupa z koprem włoskim, kaszą bulgur i dużą ilością koperku. Kope...
Odsłon: 23
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 29
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 144
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 11
Pełna warzyw zupa z koprem włoskim, kaszą bulgur i dużą ilością koperku. Kope...
Odsłon: 23
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 29
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 144
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Trzymaj w cieple. Filet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, posól.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kawałki ryby oprósz mąką. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor, obracając. Zdejmij filety z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Patelnię umyj. Ponownie rozgrzej.
Obierz i poszatkuj cebulę. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, a po chwili czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory. Duś razem kilka minut. Dodaj ugotowany i osączony makaron. Całość wymieszaj, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem. Pastę podawaj z rybą. Ozdób bazylią.
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,80 zł.
Sól wyciąga wodę. Jeśli więc chcesz, aby twoja ryba (filet, tuszka) po przyrządzeniu za- chowała soczystość, doprawiaj ją solą dopiero tuż przed smażeniem czy pieczeniem.Źródło: Świat kobiety