Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasta Siciliana

Pasta Siciliana

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4178

Dodano:

Odsłon: 1086

Makaron z sosem warzywnym, na bazie pomidorów, bakłażana i cukinii. Danie przepyszne i szybkie w wykonaniu, polecam:)

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu tagliolini z chili
  • 3 średnie pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka kaparów
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 g sera grana padano
  • kilkanaście listków bazylii
  • świeżo mielona sól
  • świeżno mielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta Siciliana

Przygotowanie

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bakłażana i cukinię również kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana, dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i smażymy około 3 minuty, dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając. Następnie solimy bakłażana i cukinię i dodajemy paprykę, pomidory, roztarty z solą czosnek i mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli oraz sporą ilością pieprzu. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  2. W tym czasie gotujemy makaron al dente.

  3. Po 15 minutach do warzyw dodajemy kapary i oliwki, mieszamy. Dodajemy jeszcze około 1/2 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 7 minut.

  4. Nakładamy na talerz odcedzony makaron, polewamy sosem. Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń