Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z sosem warzywnym, na bazie pomidorów, bakłażana i cukinii. Danie przepyszne i szybkie w wykonaniu, polecam:)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1189
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14788
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 822
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1189
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14788
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 822
Składniki
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Bakłażana i cukinię również kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana, dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i smażymy około 3 minuty, dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając. Następnie solimy bakłażana i cukinię i dodajemy paprykę, pomidory, roztarty z solą czosnek i mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli oraz sporą ilością pieprzu. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
W tym czasie gotujemy makaron al dente.
Po 15 minutach do warzyw dodajemy kapary i oliwki, mieszamy. Dodajemy jeszcze około 1/2 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Nakładamy na talerz odcedzony makaron, polewamy sosem. Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.