Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 285
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1218
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 285
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 1218
Składniki
Pasteryzacja gorących przetworów Jako, że pasteryzacja to proces polegający na ogrzewaniu surowców w temp. 65 stopni C do 100 stopni C w celu zniszczenia drobnoustrojów i jednocześnie przedłużenia trwałości produktów poniższe sposoby również możemy zaliczyć do pasteryzacji. Konfitury, dżemy, powidła, soki /produkty o wysokiej zawartości cukru/ tuż po przygotowaniu /kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach gotowania/ możemy od razu przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia. W przypadku przetworów dodatek cukru ma właściwości konserwujące. Suszone pomidory zalewamy w słoikach gorącym olejem, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Garnek z wodą Metoda naszych mam a nawet babć. Nadaje się do pasteryzacji każdego produktu. Przetwory wkładamy do słoików jednakowej wielkości i mocno zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy szmatką lub gazetami a na nich ustawiamy słoiki tak, by nie stykały się ze sobą oraz nie dotykały boków garnka /słoiki możemy przełożyć szmatkami/. Do garnka wlewamy wodę zgodnie z zasadą: jeśli przetwory w słoikach są ciepłe wlewamy ciepłą wodę, jeśli przetwory są zimne wlewamy wodę zimną. Woda powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości słoików. Wodę zagotowujemy a potem zmniejszamy ogień by woda w rondlu tylko delikatnie "pyrkała".
Piekarnik Ta metoda nie jest polecana do słoików z gumką bo gumowe elementy mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury. Metody pasteryzacji w piekarniku są dwie: z użyciem wody i bez. Zakręcone słoiki z przetworami układamy na blaszce piekarnika tak by nie stykały się ze sobą /dno blaszki możemy wyłożyć szmatką ale nie jest to konieczne/. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 120-130 stopni C. Pasteryzujemy w czasie zgodnym z przepisem, piekarnik wyłączamy i drzwi lekko uchylamy, pozostawiamy słoiki w piekarniku ok. 30 min - do czasu aż wystygną. Sposób z dodatkiem wody: napełnione słoiki ustawiamy na blaszce i wlewamy na nią ok. 2 cm wody. Piekarnik zamykamy i nastawiamy temperaturę 100-110 stopni C. Po czasie podanym w przepisie drzwi piekarnika lekko otwieramy i tak pozostawiamy do czasu aż słoiki wystygną.
Pasteryzacja w zmywarce Metoda ta nie jest polecana do pasteryzacji produktów wymagających długotrwałego i kilkukrotnego gotowania np. fasolki szparagowej. Polecana jest natomiast do przetworów zakwaszanych octem lub z dużą zawartością cukru. Słoiki napełniamy przetworami, mocno zakręcamy i ustawiamy w zmywarce do góry dnem. Cykl myjący nastawiamy na najwyższą temperaturę i nie dodając żadnych detergentów włączamy zmywarkę. Po zakończeniu drzwi uchylamy a po wystudzeniu słoiki wyjmujemy.
Uwagi końcowe: Czas i temperatura pasteryzacji zależy od wielości słoików /250 ml czy 1 l/ oraz produktów, które pasteryzujemy /ogórki konserwowe, bigos czy kompot/. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody w garnku z słoikami lub włączenia się w piekarniku żądanej temperatury.