Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet w formie wytrawnej strucli - zawinięty w ciasto francuskie. Przepis w wersji oszczędnej bo pasztet wykonałam na bazie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet zawinęłam w ciasto francuskie, posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam solą, pieprzem ziołowym i ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym. Efektownie prezentuje się na stole. Cudownie smakuje podawany z sosem żurawinowym.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 617
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 617
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na klarowanym maśle. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z warzywami z rosołu, wątróbką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Do zmielonego farszu dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, doprawiamy majerankiem. Składniki mieszamy.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Farsz wykładamy na połowie dłuższego boku. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Ciasto smarujemy od góry i po bokach rozbełtanym jajkiem. Pasztet w cieście francuskim oprószamy solą, pieprzem ziołowym, ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Pasztet w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-35 minut.