Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet w formie wytrawnej strucli - zawinięty w ciasto francuskie. Przepis w wersji oszczędnej bo pasztet wykonałam na bazie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet zawinęłam w ciasto francuskie, posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam solą, pieprzem ziołowym i ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym. Efektownie prezentuje się na stole. Cudownie smakuje podawany z sosem żurawinowym.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5447
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29790
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 237
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19468
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1073
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5447
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29790
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 237
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19468
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1073
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na klarowanym maśle. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z warzywami z rosołu, wątróbką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Do zmielonego farszu dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, doprawiamy majerankiem. Składniki mieszamy.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Farsz wykładamy na połowie dłuższego boku. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Ciasto smarujemy od góry i po bokach rozbełtanym jajkiem. Pasztet w cieście francuskim oprószamy solą, pieprzem ziołowym, ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Pasztet w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-35 minut.