Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet w formie wytrawnej strucli - zawinięty w ciasto francuskie. Przepis w wersji oszczędnej bo pasztet wykonałam na bazie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet zawinęłam w ciasto francuskie, posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam solą, pieprzem ziołowym i ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym. Efektownie prezentuje się na stole. Cudownie smakuje podawany z sosem żurawinowym.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na klarowanym maśle. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z warzywami z rosołu, wątróbką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Do zmielonego farszu dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, doprawiamy majerankiem. Składniki mieszamy.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Farsz wykładamy na połowie dłuższego boku. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Ciasto smarujemy od góry i po bokach rozbełtanym jajkiem. Pasztet w cieście francuskim oprószamy solą, pieprzem ziołowym, ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Pasztet w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-35 minut.