Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet w formie wytrawnej strucli - zawinięty w ciasto francuskie. Przepis w wersji oszczędnej bo pasztet wykonałam na bazie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet zawinęłam w ciasto francuskie, posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam solą, pieprzem ziołowym i ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym. Efektownie prezentuje się na stole. Cudownie smakuje podawany z sosem żurawinowym.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13241
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2585
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3732
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4743
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13241
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2585
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3732
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4743
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na klarowanym maśle. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z warzywami z rosołu, wątróbką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Do zmielonego farszu dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, doprawiamy majerankiem. Składniki mieszamy.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Farsz wykładamy na połowie dłuższego boku. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Ciasto smarujemy od góry i po bokach rozbełtanym jajkiem. Pasztet w cieście francuskim oprószamy solą, pieprzem ziołowym, ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Pasztet w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-35 minut.