Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet w formie wytrawnej strucli - zawinięty w ciasto francuskie. Przepis w wersji oszczędnej bo pasztet wykonałam na bazie mięsa i warzyw z rosołu. Pasztet zawinęłam w ciasto francuskie, posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam solą, pieprzem ziołowym i ziarnami sezamu oraz siemieniem lnianym. Efektownie prezentuje się na stole. Cudownie smakuje podawany z sosem żurawinowym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9987
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 551
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9987
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 551
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na klarowanym maśle. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa razem z warzywami z rosołu, wątróbką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Do zmielonego farszu dodajemy 2 łyżki przegotowanej wody, doprawiamy majerankiem. Składniki mieszamy.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Farsz wykładamy na połowie dłuższego boku. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem. Ciasto z farszem zwijamy w rulon.
Ciasto smarujemy od góry i po bokach rozbełtanym jajkiem. Pasztet w cieście francuskim oprószamy solą, pieprzem ziołowym, ziarnami sezamu i siemieniem lnianym.
Pasztet w cieście francuskim przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-35 minut.