Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1325

Dodano:

Odsłon: 24070

Delikatny pasztet który rozpływa się.w ustach. Polecam na świątecznym stole. Jest lekki jak puch.Część pasztetu włożyłam słoiki.

Składniki

  • 50 dkg udźca z indyka
  • 40 dkg boczku świeżego
  • 25 dkg filetu z kurczaka
  • 70 dkg mięsa od szynki
  • 40 dkg wołowiny
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 średniego seler
  • 2 bułki świeże
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli / doprawiać do smaku/
  • 1 gałka muszkatołowa
  • pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa.
    Wkładam liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.
    Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.

  2. Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki.

  3. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.

  4. Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.
    Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową.

  5. Pasztet wykładam do foremek aluminiowych, albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę temp 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia.

  6. Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń